Om Cillaz

Startskottet för dansbandet Cillaz gick nog så tidigt som 1976 då Tomas Svensson 15år (bas) och Stefan Halling 16år (trummor) träffades i skolan i Valdemarsvik. I det djupa samtalet mellan dessa unga herrar konstaterades snart att…..klart att man ska spela dansband. Så får det bli. Knepigt bara att få det att ”svänga till” lite med bara bas och trummor. Anders Weström (gitarr/sång) och Björn Karlsson (orgel) kallades in. 

Så där ja…då var Dansbandet Cillaz ett faktum.

Övning ger färdighet, så övningen fick bli i garaget i Tryserum där Halling bodde. Första spelningen gick av stapeln i byggdegården i Kvarnvik 1976.

1977 blev det ny leadsång och gitarr av Kenneth Andersson som sedan slutade 1982.

Spelning nummer två blev på skolfest i metropolen Gusum där Per-Ola Birgersson stod som arrangör.

Denna Birgersson blev sedan 1978 ny medlem i Cillaz.

Det fanns en kille i Skeppsgården som visde sig vara duktig på gitarr. Micke Eriksson som fick hoppa med på dansbandståget 1979 och då som 14-åring och har på senare tid spelat många år i heltidsbandet Mats Bergmans. 

Nästa milstolpe är 1982 då JAG, Classe Berg började på leadsång/gitarr och Tomas Eriksson på trummor.

Tomas E hängde med en kort tid och ersattes sedan av Norrköpings bästa hårdrocktrummis, Anders ”Jensa” Jensen 1983. Han älskade säkert dansmusiken eftersom han ”trummade på” ända fram till 1987.

Janne ”Janis” Andersson tog över taktpinne och trumstockar 1987 och ”slamrade på” fram till 1992.

Många har genom åren undrat vart hon den där Cilla är eftersom vi bara var grabbar.

För att göra en lång historia kort så är Cillaz döpt efter en hund som Beppe Wolgers hade på den tiden, dvs typ 1976. Hunden fanns med i loggan ganska lång tid. Varför vet ingen.

Den som hängt med sen begynnelsen och som fortfarande är aktiv i Cillaz är basisten Tomas Svensson från Gryt.

Bandets hemort var Valdemarsvik men ändrades 1982 till Norrköping då det kan tyckas att det böjade ta fart på allvar.

Medlemmar vid den tiden, 1982, var förutom Tomas Svensson (Bas/sång), Per-Ola Bigersson (Klaviatur/sång), Micke Eriksson (Gitarr/sång), Classe Berg (Sång/gitarr) samt Tomas Eriksson (Trummor)

Dansbandet Cillaz lades ner 1992 men hade en återträff och spelade på Titanix allsångskväll i Valdemarsvik 2018. Vi träffas än idag och spelar när tillfälle ges men fördelningen av tiden är oftast då 70% spela och 30% glada tillrop, skratt och gamla minnen.

Trogna medlemmar i Cillaz 2023

Tomas Svensson (Bas/sång), Per-Ola Bigersson (Klaviatur/sång), Micke Eriksson (Gitarr/sång), Classe Berg (Sång/gitarr) samt Janne ”Janis” Andersson (Trummor/sång).


Tack för ordet.

Classe Berg